Bu sabah kalktım ve bugünün “Fitilli Biye Yapımını” öğretmek için harika bir gün olduğunu düşündüm… Bugüne kadar bunun nasıl yapıldığı konusunda merakından uykusuz kalanlarınız varsa işte o gün bugündür!
“Fitilli biye de ne ki?” diye düşünenleriniz olabilir. Bu biye şekli, içinden dolgun dursun diye kalın bir malzemenin geçirildiği ve dikilen giysilerin birleşim yerlerine geldiğinde nefis bir hava yaratan çok faydalı bir çalışmadır.
Örneğin:
Basit bir elbise tasarımını, doğru renk kombinasyonlarıyla bambaşka bir havaya büründürüyor öyle değil mi?
İşte fitilli biye yapımı aşamaları:
1- Kullanmak istediğiniz kumaşı verev olarak 3 cm eninde şeritler halinde kesin.
2- İçinden geçirmek istediğiniz kalınlıkta sert bir ip temin edin (inanmayacaksınız ama bu ip yapı marketlerde “boyacı ipi” olarak satılıyor :P ) - resim sizi yanıltmasın, ip oldukça kalın.
3- İpimizi şerit kumaşların üzerine koyuyoruz.
4- Aşağıdaki resimde olduğu gibi, ip içeride kalacak şekide kumaşı ikiye katlayıp, iğneliyoruz.
5- Sonra dikmeye başlıyoruz. İpin dikişin üzerine gelmemesi için parmağınızla hafifçe iktirerek dikmeye özen göstermelisiniz. İpin çok yakınından da dikmeyin. Kumaşa dikerken dışarıda dikiş görünmemesi için bu detay önemli.
6- İşte fitilli biyemiz hazır. Şimdi sırada bunun elbiseye uyarlanma aşamaları var.
7- Elbise parçalarını birbirine dikmeden önce birleştirilecek parçalardan birinin kenarına biyeyi yerleştiriyoruz - iğneyelip sabitliyoruz (Not: Yazarımız teyelleme konusunda çok tembel bir terzidir. Arzu eden iğneyle sabitlemek yerine teyelleyebilir).
8- Şimdi biraz dikkat. Biyeyi kumaşa dikerken bir önceki dikiş hizasından daha içe doğru dikmelisiniz. Bu sayede dışarıdan dikiş izi görünmez.
9- Yani böyle görünmeli…
10- Son olarak diktiğiniz giysinin diğer parçalarını da biyeli parçanın üzerine dikkatlice dikmelisiniz.
İşte bu kadar! İlk kez yaptığınızda yavaş ve dikkatli bir şekilde ilerlerseniz, bunun çok kolay bir yöntem olduğunu fark edersiniz. Elbiseniz tamamlandıktan sonra ise çok daha şık görünecektir.
Bu yöntemi kullanarak tamamladığım iki projeye göz atmak ister misiniz?
Hadi bakalım, tembellik etme çekirge! :D
Ben de bunu arıyordum! Çok açıklayıcı olmuş :) Çok teşekkürler
YanıtlaSil:)) rica ederim!
Silkumaşı verev kesmek zorundamıyız o zaman kumaş heba oluyor gibi geldi bana
YanıtlaSilArtan kumaşlarınızı ya da sırf bu iş için alacağınız kumaşları biye yapımında kullanabilirsiniz. Giysilerinize öyle farklı hava katıyor ki, hiçbirşey heba olmuş gibi gelmeyecek inanın :)
SilEmeginize ve bizim icin zaman ayirip kalbinizin güzelligi icin cok tsk ediyorum,cok detayli bir sekilde hazirlayip bize sunmussunuz ben deniz, yeni ögrenen biri olarak cok yararli buldum ,tekrar tsk ederim,sevgiler..,
YanıtlaSilne demek! zevkle ;D
SilEsas kumasinizin deseni harikaymis. Orda kaldim ben :)
YanıtlaSil:)) yok yok kalma! Sıradan bir emprime kumaş o. her yerde benzeri bulunabilir ;)
YanıtlaSilsüper bir tarif, ağzım sulandı desem yeridir, bir fikir; bu biye işini yastık, minder kılıflarına hatta bez çantalara bile uygulayabiliriz değil mi? hem soranlara havamız olur hem de orjinale yakın olur, süper fikir :)) teşekkürler
YanıtlaSilSon adimfa kumasi biyeye nasil dikiyoruz. Dikis izi gozukmuyor onden. Tsk
YanıtlaSilResimsiz anlatmam zor olabilir. Şu yazıdaki Adım 7 ve Adım 8 fotoğraflarına bakarsanız, aklınızdaki sorular giderilir diye tahmin ediyorum:
Silhttp://www.kendindik.com/2013/01/ogren-cekirge-peter-pan-yaka.html
biye yapımı ve biyenin kumaşa dikimi esnasında, fermuar ayağınız varsa onu kullanmayı deneyin... çok daha rahat bir çalışma oluyor...
YanıtlaSilaaa bu da güzel bir tüyo oldu. Teşekkürler! :D
SilGecenin bu saatinde uykusuz kaldığıma değdi. (Amacınıza ulaştınız :)) Güzel yüzünüz hep gülsün. Teşekkürler. Serpil.
YanıtlaSilNihahahahaaa!... (uzaklardan kötücül bir kahkahanın yankısı duyulur...)
SilBazı dikişlerde 8. aşama ile 10. aşama aynı anda yapılabilir gibi geldi bana. Yakada pervaz arasında filan ne dersiniz? Serpil
YanıtlaSilEvet haklısınız. Yazının özelliği "Öğren Çekirge" olması bakımından tek tek fotoğraflamak istemiştim ;)
Silbiye yapmak bana çok zor gelen bir işti.sizin açıklamarınızla basite dönüştü. bir an önce eve gidip dikiş dikesim geliyor.çok güzel açıklamalarınız var. Tesekkür ederim. yararlandıklarım çok oldu.Dikiş dikmek çok güzel zevkli.sizin kadar muntazam ürünler ortaya çıkramadım ama yinede deneyimlerim var.Gülçin K.Ö.
YanıtlaSilben kendime boydan sıfır kollu etek kısmı kloş olacak bir elbise dikmek istiyorum nasıl keseceğim yardımcı olurmusunuz
YanıtlaSilÇok teşekürler Çok açıklayıcı
YanıtlaSilÇok teşekürler Çok açıklayıcı
YanıtlaSil