Yaz uzun. Penye giysiler heryerdeyken sadece zor bir kumaş diye en sık giydiğimiz şeyleri dikmekten vazgeçecek değiliz elbet!
Penye dikişlerinde önce uygun iğneyi kullanmalısınız. Ben buna ek olarak, saten ayağı diye satılan altı daha düz olan bir dikiş ayağı kullanmanın da dikişi kolaylaştırdığını fark ettim.
Gelelim yakaları nasıl kapatacağımıza... Bunun birkaç yolu var. Ben size bugün nispeten daha kolay olan ve kendi kendime uydurduğum bir yolu anlatacağım. (Ben uydurdum dediysem... elbette bu yöntemi kullanan bir sürü kişi vardır. Ben sadece kendi kendime deneme yanılma yöntemiyle buldum demek istedim aslında :) )
Durum kısaca budur arkadaşlar:
Leb demeden leblebiyi anlamayan acemi terziler için adım adım izah edeyim durumu.
1 - Önce, kendinize - keten / pamuklu bir kumaştan - bir biye hazırlayın. Ben bu biye topunu bir ara azmedip hazırlamıştım. Sonra ihtiyacım oldukça alıp kullanıyorum.
2- Kenarları haricinde dikişini tamamladığınız tshirt'ünüzün (t-shirt / tişört amaaan nasıl yazılıyor bu Türkçe'de yaygın olarak?! ondan işte anladınız siz...) yakasına biyeyi iğneleyin. Biyeyi tshirt'ün ÖN YÜZÜNE ve önden iğneleyin.
3- Penyenin ön yüzüne iğnelediğiniz biyeyi şimdi tshirt'e yavaş yavaş dikin. Biye zaten katlı olduğundan, onun dikişsiz kenarını kapama diye bir sorunumuz olmuyor.
4- Ancak penyenin dikişsiz kenarının içte kalması için biyeyi yakaya iğnelerken, biyenin biraz dışta kalmasına özen gösterirseniz, yakanın bitmiş hali de içten daha temiz görünür. Ya da sonradan sülfile yapabilirsiniz.
5- Şimdi biyeyi tshirt'ün içine doğru çeviriyoruz.
6- Ardından da dikiş payları kıvrılıp dışarıdan görünmesin diye yine tshirt'ün ön yüzünden düz dikiş geçiyoruz. Yaka dikişinin dışarıdan görüneceğini hesap ederek dikiş çizgisini hiç bozmadan tamamlamaya özen gösteriyoruz.
7- İşte bu kadar!
Son olarak, "insanın kendi giysilerini dikmesinden daha havalı bir şey var mı ki" pozlarıyla ortalıkta geziyoruz.
Aynı yöntemi penyenin etek kısmı / kol kenarları için de kullanabilirsiniz.
Yukarıda da söylediğim gibi, bu yöntem tshirt dikerken kullanabileceğiniz yöntemlerden sadece bir tanesi. Aslında kenarları kapatmak için kumaşın aynısının kullanılması hemen her hazır giyim tshirt'te görebileceğiniz yöntemdir.
Henüz o kadar iyi dikebileceğinizi düşünmüyorsanız ya da tshirt dikişlerinizde sadece bir değişiklik yapmak istiyorsanız bu anlattığım yöntemi kolayca her penye giysiniz için uygulayabilirsiniz.
Kullandığınız biyenin farklı bir renkte olması da giysinize ayrı bir hava verecektir!
Anlatması benden, yapması sizden :)
Hadi bakalım... Tembellik etme çekirge!
harikasın.emeğine yüreğine sağlık canım..çok teşekkür ederim .çok güzel anlatmışsınız,bende sizlerden öğreniyorum.canısı devamını bekliyorum ..
YanıtlaSilteşekkürler :) ben de yorumların devamını bekliyorum o halde :))
SilYa irem(kusura bakmazsanız irem demek istiyorum çünkü sanki yakın bir arkadaşım gibi her gün ilk iş bu blog a bakarken buluyorum kendimi sanki çok yakından tanıyor gibiyim)sayende o kadar mutluyum ki eski çocukluk aşkıma geri döndüm:)ev kumaşlarla doldu çok mutluyum yaşasın kendin dik:)) allerine sağlık hoşçakal...
YanıtlaSilevin kumaşlarla dolmaya başlaması güzel. şimdi yavaş yavaş o kumaşları gardroba doğru geçirmek lazım tabii :) yeni proje haberlerini bekliyoruz ;))
SilTamamdir cekirge şimdiden üç elbiseyi bitirdi bile :) sevgiler
Sil:)))) eferim!
SilGüzel bir paylaşım olmuş.Teşekkürler.
YanıtlaSilrica ederim! :)
SilFotoğraflara bakınca ne adar da kolay görünüyor. Deneyeceğim mutlaka. Teşekkürler.
YanıtlaSilevet denemelisiniz. kolay gerçekten. bir iki deneme yanılmaya pay bırakın ama... sonra moraliniz bozulup işi tümden bırakmayasınız ;)
SilCok tesekkürler ne kadar harika bir insansiniz bildiklerinizi paylasarak mutlu olan insan cok az,bu konuda siz cok takdir ediyorum ve emeklerinize saglik,SEVGILER:)
YanıtlaSilrica ederim. siz de ne güzel yorum yazmışsınız! teşekkürler :)
Siltembellik en büyük sorun aslında. şimdi ben de bilgisayar başından kalkıp oturuyorum dikiş masamın başına!
YanıtlaSilbravoooo!!! :))
Silİrem'cim sen harikasın :))) bu güzel postun için çok teşekkürler canım, çok işime yarayacak :)
YanıtlaSilsmrdmr.blogspot.com
ne demek! ben teşekkür ederim :D
Silbende bir şey sormak isterim izninizle, biyeyle çalışmak kolay ve temiz oluyor, bu biyeleri hazır alabiliyormuyuz, birde ben içine katlayıp diktiğimde düz bir çizgi halinde dikemiyorum, bununla ilgili bir öneriniz varmı acaba, şimdiden teşekkürler.Elif
YanıtlaSilBen kendi biyemi yapmanın rahatlığını anlayıncaya kadar hep hazır biye aldım. Top halinde ya da metreyle satılıyor tüm tuhafiyecilerde. Kolayca bulabilirsiniz.
SilDüz çizgide dikmekte zorlanıyorsanız şu yazıda anlattığım yöntemi kullanarak dikmeyi deneyin bir de. Belki işinizi kolaylaştırır, dikişinizi güzelleştirir :)
http://www.kendindik.com/2013/02/ogren-cekirge-fitilli-biye-yapm.html
teşekkür ederim yanıtınız için linkede baktım çok güzel gözüküyor umarım bende sizin gibi dikiş dikmeyi yapabilirim Elif
YanıtlaSilben yaptıysam siz de yaparsınız!
Silsevgiler :)
İlk fırsatta elimdeki penye kumaşlarda denemek istiyorum. Biye yapmak en sevmediğim işlerden biri ama düzgün göründüğü su götürmez:)
YanıtlaSilişte bir seferde azmedip uzunca yaptım ben de aynı üşengeçlik hissiyle. 1 yıldır aynısını kullanıyorum.
Sildaha farklı yaka temizleme örnekleri öğretirmisiniz ?
YanıtlaSilBir sonraki yaka dikişimi fotoğraflamaya çalışırım. Bu arada "Öğren Çekirge" dosyası içinde farklı yaka dikişlerine ilişkin bilgiler bulabilirsiniz sevgili Umutcan.
Sil