Bugünkü Öğren Çekirge dersimizi özellikle şifon, ipek vb zor kumaşların temiz dikişinde kullanılan, bir kez öğrenildi mi bir daha hiç bırakmak istenmeyen bir dikiş tekniğine ayırıyoruz:
Fransız Dikişi!
Şimdi ben buna Fransız dikişi diyorum ama bunun galiba menşei belli değil :)
Ben bunu "Eline Sağlık Programı"nda sergilediğim üstün beceriler sırasında Fransız dikişi diye adlandırmıştım. Hemen ardından programın facebook sayfasında haykırışlar yükselmişti.
- Bu ne saçmalık! O Fransız Dikişi değil, 40 yıllık temiz dikiştir bir kere!
- Bu ne gavur özentiliği! Bunu bizim büyük büyük annelerimiz ferace olarak dikerdi adı da ferace dikişidir bir kere!
...
daha sayayım mı? :D
Geçtiğimiz günlerde Sevgili Hande de benim tarifle kendisine bir şifon etek dikmiş (meraklısına yazısı burada). O da tekniğin adını beğendirememiş; ona da İngiliz Dikişi ne zaman Fransız dikişi oldu diyor bilenler :) Yorumlardan okuduğum kadarıyla Türkiye'deki teknik okullarda da İngiliz Dikişi olarak anlatılırmış.
Ben bu dikişin ecdadını bilemem arkadaşlar. Ferace dikişi falan karikatürize durumlar da İngiliz dikişi adı için şunu demeliyim. Ben dikiş dikmeyi internetten ve çoğunlukla da İngilizce sitelerden öğrendim. Benim okuduğum her İngiliz-Amerikan menşeili blog da bunu "French Seam" yani "Fransız Dikişi" olarak isimlendiriyordu. Elçiye zeval olmaz :)
Neyse, biz bu dikiş tekniğinin anasını babasını bırakalım da işin özüne gelelim artık!
Durumun kısa ve öz açıklaması budur (resmi büyütmek için üstüne tıklayın):
Gerçek fotoğraflarla üzerinden geçmek gerekirse:
1-Birbirine dikmek istediğimiz parçaları TERS yüzleri birbirine bakacak şekilde üst üste getiriyoruz.
2-Normalde bıraktığımız dikiş payının yarısını ölçü alarak düz dikiş yapıyoruz. Bu yüzden fransız dikişi yapacaksanız dikiş paylarınızı normalde bıraktığınızdan daha uzun bırakmak acemi terzilerin işini kolaylaştırabilir.
Daha sonra fazlalıklar dikiş çizgisine yakın şekilde kesip temizliyoruz.
3-Şimdi kumaşları tersine çeviriyoruz ve dikiş paylarımız içerde kalıyor. Orijinal kalıp ebatları minik mavi noktalarla işaretlenmiş durumda.
Gördüğünüz gibi yukarıda söylediğim -normalde bıraktığımız dikiş payının yarısını baz alarak dikme- meselesi burada netlik kazanacaktır. Zaten kumaşı tersyüz ettiğimiz için ikinci dikişimizde ilk baştaki kalıp ölçüsüne geri gelmiş oluyoruz. Dikiş kitapları bunları nasıl anlatıyor bilemem. Ben bu kısayolu işimi kolaylaştırmak isterken buldum.
4-İşte dikişimiz giysini iç kısmından böyle görünüyor. Dikiş payları içerde ve son derece gizli vaziyette ;)
5-Giysinin dışında ise dikiş paylarından eser yok! Gördüğünüz üzere, overlok dikişi yapmak, hassas kumaşların ince dikişleriyle uğraşmak gibi bir derdiniz kalmıyor bu dikiş tekniğiyle
Bu da mı kesmedi? O halde şu kısa videoyu izleyin bakalım.
Ben size daha ne yapayım?
Dikiş aşkına hizmette sınır yoktur! :D
Amaan boşverin, hem dikişin gerçek adını hem de size yapılan yorumları.Anlattıklarınız sayesinde artık şifonlarımı şahane dikiyorum.Bence bu yeter de artar bile.Bırakalım kiimi İngiliz dikişi desin kimi de temiz dikiş.:)
YanıtlaSilBen de yabancı kaynaklarda French Seam diye biliyorum. Amaan tarihte ikisinin ilişkilerine bakarsak aynı ülke sayılırlar, uzun hikaye hiç girmeyeyim oralara :)) Sonuçta, fark etmez yani :)
YanıtlaSilhttp://www.dikisdersi.com/2010/09/burda-dergisi-122008-mod-130-ingiliz.html
YanıtlaSilbende ismin altından kalkamadıgım için ikisini de yazmıştım .kesin ferace dikişidir bu .
Bize de okulda temiz dikiş diye öğretmişlerdi özel bir adı varmı hatırlamıyorum. Bilgilerim tazelendi. Nasıl yapıldığını unutmuştum. Teşekkürler :)
YanıtlaSilammmaann boşverin canım adını kim bulduysa iyi bulmuş allah razı olsun :) ona bakarsanız singerin dikiş tekniklerinde de bulgaristandan aldığım dikiş öğrenelim kitabındada fransız dikişi olarak geçiyor ...aşağıdaki yazımda bende geçen ay yazmıştım bu altın değerindeki tekniği... ben adını bile bilmezdim kitapta görene kadar...aaaa benim kolay yolu kitaba koymuşlar. aaa adıda fransız dikişiymis iyi oldu öğrendiğim demiştim....
YanıtlaSilhttp://dikisvediy.blogspot.com/2013/08/fransiz-dikisi.html
buldum buldum isim buldum bu tekniğe :) 'FİT' dikiş açılımı 'Fransız (Ferace), İngiliz, Temiz dikiş' baş harfleri birleştirin FİT Dikiş. hahhaha bütün tartışmalara son vermiş olmayı diliyorum.
YanıtlaSilYeni adı FİT Dikiş. Ben buldum ben buldummmm :D
bugün mail atıp açıklama isteyecektim kiiii :)) elinize sağlık
YanıtlaSilBence bu sürfile sevmeyenlerin dikişi :) ben nefret ediyorum sürfileden.
YanıtlaSilfransız... fransız! :P
YanıtlaSilevet... hiç karıştırmayalım biz o işleri daha fazla ;)
YanıtlaSilkesin! :))
YanıtlaSilne demek! :D
YanıtlaSilbak işte bu süper oldu!! FİT dikiş! bayıldım' :D
YanıtlaSil:))) telepatik blogger!
YanıtlaSilonu bırak, ben sürfile bile diyemiyorum :) klavyemden de dilimden de sülfile demek geliyor :D
YanıtlaSilevet evet.. hep bizim fikirlerimizi araklıyor bu kitaplar! :P
YanıtlaSilaklın yolu birdir :D
Pek çok kaynakta french seam diye geçiyor. Bence de fransız dikişi, hem ismi daha havalı geliyor böyle:)
YanıtlaSilharikasın ne diyim..
YanıtlaSile hadi hayırlısı! :)
YanıtlaSilsevgilerrr :)
YanıtlaSilSehercim ben sana yanıt veremeden son gelen yorum sana yanıt vermiş ;)
YanıtlaSilPolemiğe girmek hiç huyum değildir, sevgiler:)
YanıtlaSillaf sana değil bana zaten şekerim :D
YanıtlaSilHerşeyin ilk adını biz bulduk gibi bir kuralmı var acaba? Biraz araştırma yaptığımızda bu tür konularda bizden çok daha başarılı oldukları kesin.ben çok milliyetçi bir yapıya sahibimdir fakat bazı şeyleri kabul etmek lazım. ..
YanıtlaSilBu sırada çok başarılı bir dikiş olmuş. Dikiş dikmeye yeni başladım çoğu şeyi sizden öğreniyorum.yeni teknikler göstermeniz temennisiyle...
YanıtlaSilTeşekkürler... Öğrendikçe ben de paylaşıyorum buradan :)
YanıtlaSilisim bahane dikiş tekniği şahane ;)
YanıtlaSilsüper paylaşım, yine... ;))
YanıtlaSilteşekkürler :)))
YanıtlaSilhavalı gelsin diye ninelerimizin temiz dikişi ingiliz dikişi oluyor nakışta kullandıkları tohum işide bilmem ne düğümü olmuş (ingilizmiydi fransızmıydı unuttum) bence böyle olunca yabancılar havalı oluyor biz değil komplekslerimizden kendi sanatımızı onlara verip onların ismiyle geri alıyoruz
YanıtlaSilBu dıkışın nasıl yapıldıgına daır kac sıteyı gezdım.Sadece sızın sıteyı begendım.Cok net anlatmışsınız.Tesekkurler.
YanıtlaSilTeşekkürler abla! :)
YanıtlaSilBende yillar once dikis kursuna gitistim daha yas 14 ve orda bu dikisi biz ingiliz dikisi diye ogrenmistik ve bebek kiyafetleri dikerken bu dikis yontemini kullanmistik cok ikiemde kaldi iseniz bundan sonra ingiliz dikisi olsun :-) bu arada an itibari ile sizi kesfettim ve diger yazilarinizi okumak icin de fazlasiyla sabirsizlaniyorum... birlikte guzel isler yapicaz gibi geliyorrrr
YanıtlaSil2016 23:50
YanıtlaSilBende yillar once dikis kursuna gitistim daha yas 14 ve orda bu dikisi biz ingiliz dikisi diye ogrenmistik ve bebek kiyafetleri dikerken bu dikis yontemini kullanmistik cok ikiemde kaldi iseniz bundan sonra ingiliz dikisi olsun :-) bu arada an itibari ile sizi kesfettim ve diger yazilarinizi okumak icin de fazlasiyla sabirsizlaniyorum... birlikte guzel isler yapicaz gibi geliyorrrr
Mihribanbucan@gmail Annem halk egitimde 26 sene önce gösterdiler gizli dikiş diye temiz dikiş diye de geçen sene gittiğim halk egitim hocası gösterdi
YanıtlaSilValla cibilliyeti belirsiz dediiğimiz şey bal gibi annanemin temiz dikişi :) O ya da bu her ne ise , yorumculardan biri noktayı koymuş FİT :) Herşey bir yana yazı üslubunuza hayranım :) Dikiş bilgisi edinmekten öte zifiri karanlığa döndürülen hayatlarımızda bir parça gülümsemek için çekirgeleri takip ediyorum :) Selam ve sevgilerimle :)
YanıtlaSilYoutube kanalımda fransız dikiş tekniğini uyguladığım bir video var. Fransız dikiş tekniği olmadığını söyleyen abonelerimin okumasını tavsiye ettiğim ve benimde defalarca okuduğum çok özel bir içerik.
YanıtlaSilDikişi Kız Meslek lisesinde teknik olarak eğitimini aldım. Bu dikişi, biz iç giyim de özellikle pijama ve gecelik dikerken kullanırdık ve ingiliz dikişi olarak öğretilmişti bize....
YanıtlaSil