Geçen gün yayınladığım bu pek havalı siyah elbisenin dikiş detaylarına ilişkin sorular gelince, bir de bununla ilgili yazı hazırlayayım dedim. Yoksa, şu anda bayram tatili münasebetiyle ense yaptığım ve yeni projeleriyle ilgili başka bir sunumun olmadığından değil sakın :)
Aslında Burda’nın 08 / 2012 sayısından çıkan bu kalıbın (no. 112) acemi terziler için tek sıkıntı olabilecek yanı bana göre bele eklenen kısımlarını düzgün yerleştirebilmek.
Organze kumaş parçalarını üzerine diktiğim bu bel detayları ayrı bir dikdörtgen olarak, etek parçasının pens kısmına ekleniyor.
Bel parçalarına organze kumaş eklediğim için onu elbise kumaşına önceden diktim. Elbette iki kumaşın dikiş çizgisi içte kalmalı, yani elbise tamamlandıktan sonra dışarıdan görünmemeli. Bu nedenle iki kumaşın birleşim dikişini daha dıştan geçtim.
Daha sonra dikdörtgen bel parçalarını önce bele eteğin boy kısmından ekledim. Pensleri ise ondan sonra kapattım.
Son olarak da bel parçalarının yatay dikişlerini birleştirdim. Şimdi tabii burada benim aşırı başarılı dikiş becerilerimle dikdörtgen parçaların köşeleri şak diye oturdu demek isterdim. Ancak öyle olmadı!
O köşeleri düzgün yerleştirebilmek için elbisenin esnek kumaşlarla dikilmesinde fayda var. Zaten derginin kumaş önerisi de sadece esnek kumaş şeklindeydi. Ama ben organze katacağım, hava basacağım diye tutturdum ya... Gel de kaskatı kumaşları birleştir öyle yumuşacık kenarlarla :)
O müthiş terzilik becerilerimle rezil ettiğim köşeleri kapatmak için pens dikişlerini bir kez daha 1-2 mm daha derinden geçtim ve sorun çözüldü. Buyrun size nefis bel detayı :)
Yakadaki organze detayı ise çok daha kolay bir işlem. Aslında ilk kez şu cekette denemiş olduğum şeklide bir organze geçirmek istedim yaka dikişlerinden: Şal Yaka Ceket
Ama daha kalın olmasının beldeki organze parçalarını daha iyi tamamlayacağını düşündüm.
ORGANZE KULLANIRKEN DİKKAT:
Eğer bu kalıpta yaptığım değişiklikler hoşunuza gittiyse ve kendi giysilerinizde uygulamak istiyorsanız, öğrendiğim birkaç ipucunu dikkate almanızda fayda var. Organze kumaşlar esnek olmadığından, dikiş çizgisinden doğru hafifçe açılma eğilimi gösteriyor. Bu nedenle organze parçaları eklerken, biraz daha genişçe tutmanızda fayda var. Böylece dikişten sonra açılma yapma ihtimali azalacaktır. Sonra akılsız terzinin cezasını el dikişi çeker diye tek tek açıklarınızı kapatmakla uğraşabilirsiniz kimileri gibi ;)
Şimdilik bu kadar. Kol detaylarını da daha sonra yazarım artık. Hepinize keyifli günler bol dikişlerrr :D
Çok parçalı şeyler dikmek beni daraltıyor. Çok çabuk sıkılıyorum çünkü. Ama detaylar çok güzel olmuş, çok da güzel anlatmışsın:)
YanıtlaSilDoğrudiyorsun ama bazen de puzzle yapar gibi değşik şeylerle çalışmak keyifli oluyor.
YanıtlaSil