Etek kalıbı Burda'nın 05/2012 sayısında yer alan 119 no.lu modelden çıkartıldı. Aynı eteği arkalarına cep ekleyip, boyunu daha kısaltarak da sunmuş Burda; her zaman yaptığı gibi.
Ben, kış için kullanışlı bir etek olsun; her diktiğim etek de illa ki 1.5 karış olmasın diye kabarık, neşeli bir etek yapmayı tercih ettim bu sefer. Dizlerim şimdi sıcacık; soğuğa iyi geliyor, romatizmaları azdırmıyor... :))
Önce en çok merak edilen bölümden başlayayım. O fistolar nerede kullanıldı?! Eteği dikerken Facebook / Twitter sayfalarımdan bir fotoğraf yayınlamıştım. Fistonun belli belirsiz göründüğü fotoğrafın yanında "acaba süsü püsü bırakıp, çeyiz işlemeye başlamış olabilir miyim? ne dersiniz?" mealinde soru sormuştum. Doğru tahminde bulunan arkadaşlara buradan alkış! Elbette süsü püsü bırakmaya niyetim yok :D
O meşhur fisto, etek uçlarını içeriden tutturmada kullanıldı. Eteğimi aşkla üretmeme destek vermesi dışında hiçbir anlamı yok! İşte ya da yollarda eteklerimi savura savura gezme alışkanlığım olmadığından, dışarıdan görünmesi gibi bir beklentim de olmadı dikerken. Sadece daha neşeli olacağını düşündüm eteğimin böyle. Hepinize tavsiye ederim :)
Bunun için etek ucunu önce fistoya diktim. Sonra içe doğru katlayarak hangi boyda olmasını istiyorsam, o ölçüyü sabitledim. Güzelce ütüledim. Ardından da fistoyla etek kumaşını belli belirsiz el dikişiyle tutturdum. Hem çok kolay bir dikiş oldu; hem de eteğimle aramızdaki duygusal bağı geliştirdi. Bu yöntemi klasik fistolarla deneyecekseniz, etek kumaşınızın kalın olması gerekiyor. Yoksa çok biçimsiz görünebilir. İnce kumaşlarda farklı aranjmanlar yaparız artık yaza doğru.
Eteğimle yaşadığım aşk ilişkisi fistoyla sınırlı kalmadı elbette. Belde ve cepte kullandığım astarlık kumaşları da çiçeklendirmeyi ihmal etmedim. Daha önceki dikiş projelerimi bilenleriniz, astarlar konusundaki tutumuma aşinadır.
Astarları mümkün olduğunca pamuklu ve hoş desenli kumaşlardan seçmeye çalışırım ben. Öncelikle, pamuklu bir kumaşın vücuda değmesi çok daha hoş bir his verir sentetik kumaşlara göre. İkinci olarak da, özellikle ucuz kumaşçılarda "vual" olarak gruplanan bu kumaşlar incecik dokusu nedeniyle genelde daha ucuza satılır. Bu da giysilerimin astarını yüzünden pahalı hale getirmez :)
Modelin beli yüksek olduğundan - ya da benim göbek onu yukarı doğru çekmeye uygun gördü; bilmiyorum... - eteğin bel kısmını kemer gibi göstermek istedim. Bu nedenle de evdeki artık kumaşlarım arasından uygun bir rengi seçtim ve üst kısmına biye geçtim.
Bu biyenin nasıl eklendiğini bilmiyorsanız, bu yazıyı okuduktan sonra hemen Öğren Çekirge bölümündeki ilgili yazıyı inceleyiniz: Fitilli Biye Yapımı
Orijinal modeli bozmak istemediğimden, kemer kısmına düğme eklemek yerine, içten çıtçıt eklemeyi tercih ettim. Ama göbeğim bu kadar strese fazla dayanamadı ve mümkün olduğunca zincirlerinden kurtulmaya çabaladı. Bir dahaki sefere evde yeterli tela olup olmadığını kontrol ettikten sonra dikiş dikmeye başlayacağım! Tela eklemiş olsaydım, göbeğim bu kadar asi davranmaz ve çıt çıt kısımları ilk giyişte yamulmazdı...
Eteğin pilileri tam bayıldığım ölçüde. Dar ve yüksek bel detayı sayesinde, benim gibi armudi kemençe soyundan gelenlerin de giyebilmesini sağlıyor. Bayıldım pililerime!
Bünyemde yarattığı balerin hissini de balerin takımla tamamladım. Uçuş uçuş geziyorum şimdi...
Eteği dikerken çok sayıda "Öğren Çekirge" malzemesi biriktirdim! Böyle yakışıklı fermuar dikmeyi tam olarak çözdüm sonunda ve çooook güzel fotoğrafladım. Bir de bu ceplerin nasıl kolay yapılabileceğini anlatacağım. 2 farklı öğren çekirge yazım gelecek. Ama sanırım önümüzdeki aya yayınlarım. Çünkü biraz daha elimi hızlı tutmazsam, yılbaşı giysilerimizi birlikte dikemeyeceğiz!
Ama bu arada güzel bir pişti olmuşuz. Sevgili Miray, haftasonları gittiği dikiş kursundan öğrendiği bilgileri blogunda paylaşıyor herkes için. Benim öğren çekirge yazıları çıkana kadar onu okuyun eğer bu detayları bilmiyorsanız. Sonra ben de üstüne cilasını çekerim önümüzdeki haftalarda :)
Hadi kaçtım ben! Yılbaşı giysimiz için çok işim var çoook...
Çok sevdim bu eteği! Her ne kadar fabrikada çok etek giyemesem de böyle bir eteğe ihtiyacım olduğunu farkettim (tabii ki ihtiyaç!). Hatta birebir kopyalamayı düşünüyorum, kumaşa da bayıldım çünkü!
YanıtlaSilbu kumaş her sene mutlaka her kumaşçıda bulunur. kesin büyük ihtiyaç! hemen dikmelisin sen de! :)
YanıtlaSiletek ucundaki fistoya bayıldım. ediğin gibi, sırf zevk olsun diye dikilir. şu fitilli biyeyi de denemeliyim bir ara. öğren çekirge yazılarını bekliyorum heyecanla!
YanıtlaSilMerakla bekliyorum cep yapımını.Etek çook güzel olmuş elinize sağlık...
YanıtlaSilİrem Hanım, eteği öncelikle bayıldım, her detayı muhteşem. Kalıp çıkarırken kumaşı kumaş kalemi ile çiziyorum fakat bir süre sonra siliniyor ve çizgiler kayboluyor. Ne ile çizimi önerirsiniz, özel bir ürün var mı bunun için? Teşekkür ederim. Sevgiler.
YanıtlaSilteşekkür ederimmmm :)
YanıtlaSilçok alem bir kadınsınız:)) yani kırk yıl düşünsem o eteğin içine fisto yapıştırmak aklıma gelmez. Valla dikiş blogçularının dişi Cem Yılmaz'ı gibisiniz. Yeni yazılarınızı okurken yüzümde bir tebessüm oluşuyor. Hele şu'' yoncimik'' mevzusu! Çok hoşsunuz. Kendinize iyi bakın sevgiler..
YanıtlaSilbu tarz astar kullanmanızı çok beğeniyorum.çok güzel olmuş.eteğin içinde ki fisto eteğe şeker tadı vermiş,yeni yıl elbisenize de kolay gelsin diyorum
YanıtlaSilaz daha bekleyeceksin sanırım :) ama sen gayet iyi hatta benden de iyi biliyorsun gibi geliyor bana. ;-)
YanıtlaSilkumaş kaleminden kastınız terzi taşı ya da sabun gibi bir madde mi yoksa keçeli kalem görüntüsünde mi?
YanıtlaSilben suyla çıkan kalem kullanıyorum. çok memnunum. hayatı çok kolaylaştırıyor. büyük tuhafiyecilerde bulabilirsiniz. önümüzdeki ay tuhaftuhafiye.sopsy.com sitesinde de satılmaya başlanacak.
hihihihihiiii :))) çok teşekkürler!
YanıtlaSilsevgiler! :D
ne güzel bir tabir olmuş "şeker tadı"! hakikaten de öyle :)) teşekkürler!
YanıtlaSilEteği zaten çok beğenmiştim. Kumaşıda bir harika! Yalnızca bişi soracağım. Kalıbı aynen uygulayabilir miyim? Herhangi bir değiklik yapmak gerekiyor mu? Aslında öğren çekirge yazılarını beklemek lazım dikmeden önce. Ama tutamadım kendimi :)
YanıtlaSilbir tek kemer kısmını kesmeden önce kendi beline göre ölçmeni tavsiye ederim. bir de astar için kalıp yok.
YanıtlaSilonun dışında çok rahat bir kalıp.
hanım kız eteği,hanım kız boyu puhhahhaa:)) vallahi bunlar dikiş litaretürüne geçer bi gün bak söyliyim.:)
YanıtlaSilfisto merakımı giderdiğiniz için çok teşekkür ederim sevgili yazar hanım,beni bir yaşıma daha bastırdın. hiç böyle bir şey görmemiştim:))
ama benim bir meramım daha olacaktı,bu fotoları kim çekiyor?.valla kim çekiyorsa süper açılar ve kareler yakalıyor.buna da bayıldım,benım zaten bu siteye girdiğimde bayılmadığım bir şey yok hemen hemen,ayılıp bayılıp gidiyorum her seferinde.sevgilerimle:)
çok güzel bir etek olmuş. kumaş ve renk de harika. çok yakışmış. elinize sağlık.
YanıtlaSil2 gün gecikmeli yanıt vereyim son sorunuza da :)
YanıtlaSiliç mekanda çekilen fotoları genelde kendim çekiyorum. ancak bu fotolar Bay KendinDik tarafından çekildi. dış mekanlarda ise kimi bulursam (ki çoğu zaman yine Bay KendinDik'i bunaltıyorum!) ona çektiriyorum :)
Çok teşekkürler Feyzan :)
YanıtlaSilDaha once bu etegin modelini degistirerek arkadan gizli fermuarli olarak dikmistim, kolay olmustu. Simdi de kalibi Burda'da oldugu gibi onden fermuarli dikmeye calisiyorum ama fermuar kisminda takildim kaldim. Elimdeki aciklamalar Turkce/ingilizce degil isin icinden cikamiyorum.
YanıtlaSilaaa hiç endişe etmeyin. ben onun adımlarını harika şekilde fotoğraflamıştım ;) biraz beklerseniz haftaya yayınlarım. adım adım dikersiniz rahatça.
YanıtlaSil