BİR AĞAÇ DA BİZDEN
21 Nisan 2014Ankara'nın akciğeridir ODTÜ ormanı. Betona boyalı bozkırın ortasında sakince ruhunu ferahlatır hemşehrilerinin.
Arkalarından gelen nesillere yeşil bir yaşam alanı bırakmak için kazma - kürek günlerce çalışmış öğrencilerin siyah beyaz fotoğraflarıyla ilk karşılaştığımda tüylerim diken diken olmuştu.
Kendisinin belki hiç sebeplenemeyeceği ağaçların gölgesi için yüzlerce genç 1960 yılında "Ağaçlandırma Seferberliği"ni başlatmış Ankara'da. Zamanla, İç Anadolu bozkırındaki 4500 hektarlık arazi yeşermeye başlamış. O güzel insanların girişimleriyle bugün ODTÜ Ormanı, Ankara'nın en geniş yeşil bölgesi olarak kabul ediliyor. Hem Ankara'nın çehresini, hem de kuru geçen yaz ve şiddetli geçen kış mevsimlerini yumuşatmayı başararak, kent iklimini bile değiştirmiş bu insan eliyle yapılmış orman.
"Yolun gittiği yere medeniyet gider" diyerek, medeniyeti hala en temel sanayileşme çağındaki kalkınma mantığıyla sınırlı tutan anlayış, ne yazık ki her şehrimizde nefes aldığımız alanları hızla daraltıyor.
Bugün, beton üstüne beton konarak genişleyen kentin geri kalanı, şımarık bir çocuk gibi "benim elimdeki bitti, senin elindekini alacağım" mantığıyla ürettiği yapay ihtiyaçlar nedeniyle, bu alan da yavaş yavaş kenarlarından tırtıklanmaya başladı.
ODTÜ Geliştirme Vakfı, bu seneki kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde "Bir Ağaç Sizden, Bir Orman Bizden" isimli harika bir kampanya başlattı. SMS yoluyla atılan bağış mesajları sayesinde herkes yeni bir ormanlık arazinin oluşturulmasına kolayca katkı sağladı - sağlıyor demeliyim çünkü kampanya hala devam ediyor.
Toplanan bağışlarla alınan fidanlar, ağaçsız orman toprağı olarak tanımlanmış alanlara dikilmeye başlandı bile. Bu kampanyanın neşeli katılımcıları olarak bizler de 20 Nisan Pazar günü Ankara Ahlatlıbel Bölgesindeki fidan dikme şenliğine katıldık aile boyu.
Küçük bir çocukla şenliğe katılmak durumunda olduğumuzdan, başta organizasyon sorunlarından biraz endişeliydik açıkçası. Ama herşey öyle planlı, öyle düzenliydi ki kısa süre sonra hem endişelerimizden utandık hem de "bu kadar da hazıra konulmaz ki" diye birbirimizle dalga geçmeye başladık.
Alana ulaşım hem ODTÜ'nün sağladığı otobüslerle ücretsiz olarak yapılabiliyordu hem de özel araçla. Tüm araçların park yerleri son derece düzenli şekilde ayarlanmıştı. Okulun güvenlik görevlileri ana yoldan orman arazisine kadar belli aralıklar dizilmiş, bizim gibi şaşkın yolcuların yoldan çıkma ihtimalini sıfıra indirmişti.
İsteyen herkesin girebildiği şenlik alanında, biz gittiğimizde eğlence başlamıştı bile. Ağaçlandırma alanının açılması için Rektörün teşekkür konuşmasını beklerken bazılarımız heyecandan yerinde duramıyordu :))
Ağaçlandırılacak geniş alan, halihazırda kazılmış, her bir çukurun yanına dikilmesi gereken fidanlar bırakılmış, yanlarında kürekler kullanıma hazır halde dikilmişti. Bizim ağaç dikme etkinliği tam bir artistlikti anlayacağınız. 1960 yılı fotoğraflarındaki canhıraş emekle bizimki arasında dünyalar vardı :)
Kampanyaya uzaktan katılan - katılmayan tüm sevdiklerimiz için birer fidan diktik o gün. 1-2 saat içinde, herkesin işin bir ucundan tutması dolayısıyla binlerce fidan dikilmiş, fidan torbaları toplanarak bölge temizlenmişti bile.
Biz bu keyfi yaşadığımıza şükrededuralım, bir de yiyecek almak için gittiğimizde tüm yiyecek içeceklerin ikram olduğunu da öğrendik iyi mi? :) Üstüne karnımızı da doyurduk, keyifle evimize döndük.
Dönüş yolunda 5 yaşındaki yercüceme gözümün kenarında biriken damlaları tutarak, olaya melodramatik bir dokunuş yapmaktan kendimi alıkoyamadım:
"Bak annecim, bizler de tıpkı bu kocaman ormanı kendilerinden sonra gelecekler için yapan abiler ve ablalar gibi, yeni bir yere ağaçlar diktik. Biz bu ağaçların büyüdüğünü göremeyebiliriz. Belki sen de yıllar sonra bu ağaçlar büyüdüğünde buraya gelip 'bu ormanın yapılmasına ben de yardım etmiştim' dersin.
Kampanyaya uzaktan para göndermiş ve bu güzel şenliğe katılamamış olanlar için şunu söylemeliyim: gönderdiğiniz her bir fidan o gün orada sevgiyle dikildi, şefkatle sulandı!
Kampanyaya katılmak ve daha fazla bilgi almak isteyenler için bilgiler şöyle:
SMS ile fidan bağışı: 6056'ya ORMAN yazıp SMS göndererek destek olabilirsiniz.*
Daha fazla bilgi için:
https://biragacsizdenbirormanbizden.org.tr/tr/page/bagis.html
loading..
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.
Çok güzel bişey yapmışsınız. Bizde 4 Mayısta Çeşme Ildırı'da dikicez ağaçlarımızı, 1919 Korusunu oluşturacağız. Umarım çocuklarımıza dah yeşil bir Ülke bırakabiliriz. Tabi bu yeşil ot kafalılar kesip yol, avm yapmazsa.
YanıtlaSil:)))
Silsevgiyle... sevgiyle... :D
mıncırırım o yerinde duramayan yercücesini minik elerine parmaklarına sağlık
YanıtlaSilkendisi adına teşekkürleri ben ileteyim :D
SilKatılmak isterdim ben de bu organizasyona, daha önceden haberim olsaydı keşke:( Ama en azından bir kaç SMS'le destek olabilirim. Seni böyle tanıdıkça daha bir hayran oluyorum, süpersin İrem:)
YanıtlaSilhakbuki bizzat tanısan maazallah der uzak durursun, biliyorum :D
Silsevgiler!
Tebrik ederim tüm emeği geçenleri ve sizi, yakınımdaymış sınız, gelseydiniz bir yorgunluk çayı ikram ederdim:)
YanıtlaSil:)) biz dahaki sefere!
SilFotoğraflarınızla mis gibi toprak kokusunu, yeşillik kokusunu,bol oksijeni taa buralarda hissettik.Hele de minik çocuğumuzun mis ellerinin değmesi,daha da gürbüz ormanlarımızın yetişeceğinin büyük umut udur.sevgiyle kalın..
YanıtlaSilçok teşekkürler :) siz de!
Silayy, gözyaşlarımı tutamadım okurken. sonra, bağış yaptım hemen. yazınızı dostlarla paylaştım. onlardan da katkı gelsin diye.
YanıtlaSilirem, iyi ki varsınız. sizi sevmemek, hayran olmamak mümkün değil. feyzan bilgir gürpınar
siz de iyi ki varsınız!
Silsevgiler :)
Süpersin İrem oraya giden ve SMS gönderen herkesin ellerine sağlık. Bende hemen SMS le katılıcam. Yercücesinede sevgiler :)))
YanıtlaSilyercücesi adına teşekkürler :)
SilAnkara'nın en sevdiğim yeridir Eymir gölü ve civarındaki ormanı orada yaşarken ağaçların nasıl büyüdüğüne şahit olmuş sabah yürüyüşlerini ağaçların mis kokusu arasında yapmış biri olarak yeni ormana katkı sağlamak kaçınılmaz bizi bilgilendirdiğin için çok sağ ol sevgiler...
YanıtlaSilne demek! zevkle :)
Sil