Burda dergisinin Aralık 2013 sayısında 130 no.lu model olarak çıkartılan Talbot Runhof imzalı tasarımcı elbisesi, bir önceki yazıya gelen yorumlara bakıldığında, çokça kişinin gözünden kaçmış gibi görünüyor.
Ne kadar uçuk kaçık da olsa, tasarımcıların elinden çıkma modelleri denemek bana daha bir keyifli geliyor. Çünkü normal dikiş kalıplarında olmayan yeni fikirleri, başkasının göstermesine ihtiyaç duymadan uygulayabiliyorum. (Bu konuda uzun zamandır Vogue kalıplarının üzerine yoktur gerçi.)
Bu kalıpta da en çok hoşuma giden şey, ayrı bir bluz gibi duran üst parçanın elbiseye oturtulma şekliydi öncelikle.
Ancak ona geçmeden, elbisenin yapım aşamasındaki ilk adımı anlatmakta fayda var. Aynı kalıbı kullanacak olanlara birkaç uyarıda bulunmam lazım.
Öncelikle üst parça monte edilmeden önce elbise şöyle duruyor:
Aslında, belin üst kısmında görünen parçayı sonradan eklemek aklıma geldi. Bu da bana 2 kere iş çıkarttı. Astarın hemen bluz parçasının altından görünmesini istemediğimi fark ettim ve bir acele ekledim.
Bu işi baştan hesap etseymişim daha iyi olurmuş.
Bu detay haricinde bu aşamaya kadar olan herşey düz bir elbise dikmek gibiydi. Yaka ve kolları kapatmadan önce üst parçanın monte edilmesi gerekiyordu.
Yakadaki bu enfes katlamalarla biraz uğraştım. İşin açıkçası en güzel nasıl duracağı konusunda şüpheye düştüm provada. Burda dergisindeki kalıbı kullanarak yapılan başka çalışmalara baktığım zaman, herkesin bu pilileri kafasına göre yaptığını gördüm. Yani ne yana bakacağı, ne kadar derinlikte kat vereceğiniz size kalmış.
Yaka plilerini kapattıktan sonra, elbise ve üst parçayı yaka kısmından içten diktim - yani astarlı elbise diker gibi. Kolları ise tembel terzilik yapıp düz dikişle kapattım. Elbette abiye bir kumaş kullanmış olsaydım, oturur bir güzel kol pervazı yapar, tertemiz bir işçilik çıkartabilirdim. Kalıbın orijinalinde pervaz bulunmuyor. Eksik pervazları nasıl dikebileceğinizle ilgili bilgi küpü yazı bu adreste: Öğren Çekirge - Eksik Yaka Pervazını Tamamla. Elbette, bilmeyenler için söylüyorum; bu adımları kol pervazı için uygulamanız gerekecek.
Gelelim, modelin İrem eklentisi kısmına :D
Madem üst kısımda beyaz kullanıyorum... Madem astarım da fermuarım da görünecek... O halde onları daha da belirgin hale getirmeli ve alakasız renkte bir organze kurdele ile çevrelemeliyim dedim!
Bu fikir öyle hoşuma gitti ki, önce sadece fermuar çevresine yaptığım kurdeleyi, daha sonra sırt parçalarına da iç kısımdan ekledim. Niye mi? Öyle işte... ;-) belli belirsiz görünen renk detaylarına bayılıyorum. Bu sırtı sizin için fotoğraflayayım diye böyle açtım. Yoksa görünümü en fazla bu şekilde oluyor:
Arzu ederseniz, fermuarın başından 15-20 cm aşağı doğru da iki parçayı düz dikişle birbirine sabitleyebilir, gerisini serbest bırakabilirsiniz. Benim kumaşlarım tok ve pamuklu olduğundan, bu tür sabitlemeye ihtiyacı olur gibi geldi bana. Abiye bir kumaşta buna gerek kalmayabilir.
"Sırt kısmı elbiseye dikili olmayan bu parça hayatıma nasıl bir anlam katacak ki?" diye düşünebilirsiniz. Halbuki kolunuzu şöööle kaldırdığınızda, hareket kabiliyetiniz gerçekten şaşırtıcı biçimde artıyor mesela...
Öyle uğraşmama değdi mi?... Bence çok eğlenceli bir detay oldu. Designer imzalı tüm giysilerde olduğu gibi :D
Gelelim etek kısmına...
Türk kadının geleneksel genetik özelliklerinden ziyadesiyle nasibini almış biri olarak, diğer tüm armudi kemençeler gibi, bu tür büyük pilili eteklere hep uzaktan iç geçirmişimdir. Bu modelde de beni cezbeden etek detaylarını es geçmek gerçekten de içime hiç sinmedi...
Bunun için modelin orijinalinde verilen pili açıklığını biraz daha aşağı indirdim. Yani, dikişleri bele yakın noktada değil, yaklaşık 10 cm daha da aşağıda bitirdim. Böylece, depderin pililer göbekle birlikte 10 katına çıkma etkisinden uzaklaşmış oldu.
Arama motorlarındaki meczup arayışlara takılacak kelimeler kullanmadan anlatmaya gayret edeceğim bir diğer husus da, vücut yapısı kendinden yastıklı olan bazı talihsiz kesimle ilgili ;-)
Balon etek giyerken, balon görüntüsünü pilisiz de elde edebiliyorsanız, arkadaki pilileri de dümdüz aşağı doğru uzatarak, pili dikişini tehlikeden uzaklaştığınız noktada bitiriniz :))
Yine aynı balon görüntüsü dolayısıyla geniş kalçalı yapıda olanların etekte yer alan cepleri yok saymasını tavsiye edeceğim. Cepler, pililerin açıklığını ve elbisenin bel kısmında elde edilmesi gereken vücudu saran görüntüsünü bozuyor. Bu elbise özelinde ceplerden kaçınabilirsiniz.
Yok "Ben illa da cepli kullanabilirim. Allah beni ayrı bir özenerek yaratmış. Vücut ölçülerim şahukulade" diyorsanız da:
1- lütfen bunları sesli dile getirmeyin (olan var, olmayan var... Sinir bozucu oluyor...)
2- şu yazıdaki Öğren Çekirge adımlarını takip edin: Öğren Çekirge - Gizli Cep Yapımı
Sonuncu adım olarak da, geçirin elbisenizi üstünüze birbirinden havalı pozlar verin elalem içinde...
:)))sabah neşemsin irem...
YanıtlaSilsevgiler! :D
Silçok güzell. acaba daha makinenin başına bir kere oturmuş olan ben bu şekilde muhteşem parçalar çıkartabilecek miyim...
YanıtlaSilben yaptıysam siz de yaparsınız rahat olun ;)
SilNasil bir sabir var sende arkadasim? Banada yolla ne olur!!!!!!
YanıtlaSilSahane olmus arkada ki eklentine ayri bir bayildim, bir nevi Irem imzasi olmus.
Guzel gunlerde kullan, ellerine saglik...
Vallahi bazı işleri 10 dakikada bitireyim isterim. Bazen de hakkını vererek yapma rahatlığı da keyifli oluyor ama ;)
SilÇok teşekkürler Sevgili Mevlüde :D
Etek kismini cok yakistirdim
YanıtlaSilEvet ben de etek kısmını çok sevdim. Kumaş da çok güzeldi ama belki de ondan bu kadar nefis durdu etek kalıbı. Ben de başka bir kumaşla sadece eteği bir kez daha yapayım diyordum.
SilNasıl da sıkılmadan anlatmışsın böyle :)) Bu yüzden senseisin sen değil mi :)))
YanıtlaSilBen esas az fotoğrafladım yapım aşamalarını diye rahatsız oldum bile ;-)
Silçok tatlısınız, uzun uzun anlatmışsınız... :)
YanıtlaSilAman bu ne ki :) Siz esas Öğren Çekirge yazılarına bir bakın. Orada iyice anlatıyorum uzun uzun
SilSevgiler!
Çok güzel olmuş güle güle giyinin. ben de etek kısmını farklı yaparak denemek istiyorum. Mesela 6 parçalı uzun bir çan etekle ve yazlık kumaşlarla nasıl durur acaba? Bu arada sizi mimledim :)
YanıtlaSilÇok teşekkürler!
SilMim meselesini de ne yapsak bilemedim :) yazacağım size birazdan...
Üst arkanın.fermuar detayındaki ve arka kanatların iç kısmından belli belirsiz bakan kurdele detaylarına bayıldım.oysa orijinal teknik çizimde hiçte öyle durmuyordu.herşey çok iyi düşünülerek dikilmiş.Uzun modelide çok beğendim.
YanıtlaSilÇok teşekkürler Sevgili Nurhan. Aslında çok iyi düşünülmüş demek doğru değil. Çünkü herşeyi dikerken son dakikada uyduruyorum :D
Silher şey bir yana, sırf sizin şu şirin anlatımınız yeter...
YanıtlaSilSevgiler! :D
SilEğlenceli anlatımınla paylaştığın elbise çok da güzel olmuş, ellerinize sağlık:=)
YanıtlaSilSevgilerle...
Çok teşekkürler Necla! Sevgiler :)
Sil